Modelos de Simulacion. Vensim. Dinamica de Sistemas. Modelos de Simulacion. Vensim. Dinamica de Sistemas. Modelos de Simulacion. Vensim. Dinamica de Sistemas. Vensim.

Boletín de Dinámica de Sistemas

Determinació del preu del combustible

Basado en un modelo de simulación con Vensim

Elisabet Amat Guasch
elisabet.amat@caunesco.upc.edu


Aquest model intenta reflexar les variacions que pot sofrir el preu del combustible en funció de les existències de petroli, determinades aquestes d’una banda per la taxa de consum i per altra per la taxa d’extracció (que es regeix per les regulacions de l’OPEP i pels conflictes belic-polítics que es donen en els països amb aquest recurs natural). Alhora veurem com varia el parc d’automòbils de Catalunya en funció d’aquest preu del combustible, d’una millora del transport públic i del nivell adquisitiu de la gent.

Solucio 1: Tal com indica l’esquema següent:


Solució 2: Millora transport de 0.1 passa a 0.5 (índex entre -1 i 1, on -1 és empitjora del tot i 1 millora del tot) i conflictes belicpolitics passa a 0.65 (també entre -1 i 1).

Comparant preu del combustible i parc d’automòbils de les dues solucions anteriors veiem que:

Tot i empitjorant el preu del combustible (línia blava) degut a l’augment de conflictes bèl·lics que fa disminuir les existències de petroli, el parc d’automòbils ha baixat ja que hem millorat les polítiques pel transport públic, deixant constants tots els altres paràmetres del model.

(*) Puede solicitar información más detallada de este trabajo al autor


Cursos Online


.

Google